X

Aktualitātes

Kalendāra arhīvs »
1949. gada marta deportāciju atceres dienā atvērta grāmata “Ar bērna acīm

1949. gada marta deportāciju atceres dienā atvērta grāmata “Ar bērna acīm"

2021. gada 12. marts

Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā 2021. gada 25. martā Latvijas Okupācijas muzejs tiešsaistes pasākumā atvēra grāmatu “Ar bērna acīm”. Izdevums veidots, izmantojot divu 1949. gada deportācijas piedzīvojušu cilvēku – Benitas Eglītes, dzim. Plezeres un Andas Līces liecības, atmiņas un pārdomas.

Pasākuma ieraksts: 



LTV Ziņu dienesta sižets: 




Grāmatā publicētie Benitas zīmējumi ar paskaidrojumiem, kas ar bērna skatījumu atklāj dzīvi izsūtījumā no 1949. līdz 1956. gadam, ir papildināti ar viņas 2016. gadā Latvijas Okupācijas muzejam sniegtās intervijas fragmentiem. Dzejnieces Andas Līces pārdomas tapušas 2020. gadā, iedvesmojoties no Benitas zīmējumiem un teksta, savijot tos ar pašas piedzīvoto.

Fragments no Andas Līces Latvijas Okupācijas muzejam sniegtās video liecības:

1949. gada 25. martā Benitas Plezeres ģimene, tāpat kā tūkstošiem citu Latvijas ģimeņu, bruņotu sargu pavadībā sāka ceļu no mājām Anneniekos uz Sibīriju. Benitai tad bija 11 ar pusi gadi un tur – svešumā, badā un aukstumā viņa izdzīvoja savu bērnību. Plezerus atbrīvoja 1956. gada 12. oktobrī – tieši Benitas dzimšanas dienā.

Fragments no Benitas Eglītes (dzim. Plezeres) Latvijas Okupācijas muzejam sniegtās video liecības:


Grāmatā publicētos zīmējumus par izsūtīšanu Benita sāka zīmēt pēc atmiņas jau 1949. gada maijā. Zīmējumi kā vēstules bieži tika sūtīti tuviniekiem Latvijā. Krustmāte saņemtos zīmējumus slēpa mājas bēniņos. Benitas mamma zīmējumus numurēja, saglabāja un atgriežoties atveda uz Latviju. Šobrīd zīmējumi glabājas Latvijas Okupācijas muzeja krājumā.

Kad 2006. gada 19. oktobrī Apvienotās Karalistes karaliene Elizabete II viesojās Latvijā un apmeklēja Latvijas Okupācijas muzeju, viņa gribēja satikt cilvēkus, kas bija izdzīvojuši holokaustu un deportācijas. Tā viņa uz brīdi iepazinās arī ar Benitu un viņas Sibīrijas stāstu. Benitai līdzi bija viņas vienpadsmitgadīgā mazmeita Estere, kurai arī patīkot zīmēt.

Citas aktualitātes

30. maijā Latvijas Okupācijas muzejā notiks jaunās ekspozīcijas svinīgā atklāšana2022. gada 26. maijs
Pēc vairākus gadus ilgušās rekonstrukcijas Latvijas Okupācijas muzeja atjaunotajā ēkā,...
25.maijā tiek atzīmēta Starptautiskā varoņu un cīnītāju pret totalitārismu piemiņas diena2022. gada 25. maijs
25.maijā visā...
Aicinām uz konferenci "Latvijas tautas zaudējumi Otrajā pasaules karā: karavīru un civilistu likteņu summa"2022. gada 13. maijs
Norises vieta: Latvijas Okupācijas muzejs, Latviešu strēlnieku laukums 1, Rīga Norises...
Latvijas Pasts izdevis pastmarku Latvijas Okupācijas muzejam2022. gada 13. maijs
2022. gada 18. maijā Latvijas Okupācijas muzejā notika Latvijas Pasta izdotās muzejam veltītās...